CIA:sta Wall Streetille: Palantirin nousu tekoälymaailman huipulle

14
March 2025
Pasi Havia
HCP Focus

Alkuvuonna HCP Focus-rahastoon on tehty muutamia muutoksia. Ensinnäkin, vuoden vaihduttua on salkku laitettu strategian mukaisesti tasapainoon. Annamme vuoden aikana kahden parhaimmin tuottavan yhtiön nousta 10-20%:n ylipainoon. Tasapainotuksen yhteydessä siten viime vuonna ylipainossa olleet Nvidia ja Spotify on tämän myötä palautettu samaan painoon kuin muut salkun osakkeet.

Toiseksi, päädyimme tasapainotuksen jälkeen myymään Nvidian kokonaan pois salkusta, kuten mm. Kauppalehti uutisoi. Saimme kotiutettua myynnistä useiden satojen prosenttien tuoton rahaston asiakkaille. Myynnistä vapautuneilla varoilla ostettiin ultraluksusyhtiöitä Ferraria ja Hermès:tä, nostaen ne tasapainoon muiden salkun yhtiöiden kanssa. Aiemmin ultraluksuksen teema eli nämä kaksi yhtiötä yhdessä edustivat samankokoista palasta kuin yksi salkun yhtiöpoiminnoista.

Kolmanneksi, poimimme tammikuun puolivälissä uutena yhtiönä salkkuun Palantir Technologies:n, jonka yhtiöesittely on nyt vuorossa. Salkusta pois sai väistyä majoitusalustayhtiö AirBnB. Emme ole olleet tyytyväisiä AirBnB:n kehitykseen ja näemme enemmän potentiaalia Palantirissa. AirBnB:n toiminnassa on alkanut olla riistomaisia piirteitä erilaisten lukuisten lisämaksujen muodossa, kun yhtiö pyrkii tiristämään käyttäjistä irti parempia tuottoja. Useissa maissa ja kaupungeissa suhtautuminen lyhytaikaisen majoittamisen nostattamiin häiriöihin on myös kasvussa. Kaiken kaikkiaan kyseinen sijoitus ei ollut edennyt odotuksiemme mukaisesti.

Palantir Technologies – Käsi kädessä CIA:n kanssa

Palantirin ympärillä leijuu jonkinlaista mystisyyden sumuverhoa. Kovinkaan moni ei tunnu tietävän tai ymmärtävän, mitä yhtiö käytännössä tekee.

Mystisyys johtuu siitä, että Palantirin juuret ovat Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:ssa, johon kuuluva pääomasijoitusyhtiö In-Q-Tel oli yhdessä yhtiön perustaja Peter Thielin kanssa sen ensimmäisiä sijoittajia.

2000-luvun alkupuolella perustettu Palantir kehitti teknologiaansa CIA:n tutkijoiden ja analyytikkojen kanssa In-Q-Tel:n pilottiohjelmien kautta. Yhtiö huomasi, että silloista tekoälyä käyttävät tietokoneet eivät yksistään kyenneet voittamaan mukautuvaa vastustajaa. Sen sijaan Palantir ehdotti ihmisanalyytikkojen käyttämistä tukeutuen useisiin eri tietolähteisiin, jota he kutsuivat älykkyyden lisäämiseksi (intelligence augmentation).

Vuodetun dokumentin perusteella vuonna 2013 Palantirille oli ehtinyt kertyä ainakin 12 Yhdysvaltojen hallituksen asiakasta, kuten mm. CIA, FBI, NSA, DHS, CDC, merijalkaväki, ilmavoimat ja sota-akatemia.

Palantirin tausta on vahvasti organisaatioissa, joiden toiminnasta ja niille tarjotuista palveluista yhtiö ei voi sanoa ulos yhtään mitään. Tämä osaltaan pitää yllä tietynlaista salamyhkäisyyttä yhtiöön liittyen.

Teknologia ja tuotteet

Yhtiön viimeaikainen menestys perustuu sen syvään tekoälyohjelmisto-osaamiseen. Siinä missä monet yhtiöt ovat hypänneet tekoälyn kelkkaan vasta viime vuosina, on Palantirilla kokemusta sen kehittämisestä jo parinkymmenen vuoden ajan.

Kuva: Palantir Technologies

Palantirin kehittämä Ontologia-malli on sen ohjelmistoalustan ytimessä. Ontologia yhdistää sen alustoilla erilaiset tietojoukot ja -mallit niiden reaalimaailman vastineisiin, kuten fyysisiin tuotantolaitoksiin, tuotteisiin, laitteisiin tai erilaisiin transaktioihin. Ontologia kokoaa hajallaan olevan tiedon yhteen tehden monimutkaisesta datasta helpommin ymmärrettävää laajemmalle käyttäjäjoukolle.

Palantirilla on neljä erilaista alustaa, joita he mainostavat kotisivuillaan: AIP, Gotham, Foundry ja Apollo.

AIP (Artificial Intelligence Platform). AIP on suunniteltu yhdistämään laajat kielimallit (LLM) ja muut tekoälyn muodot, kuten esimerkiksi tekoälyagentit, yritysten toimintaan. AIP keskittyy tekemään tekoälystä käytännöllistä todellisissa liiketoimintatilanteissa. Kyse on tekoälyn käyttöönotosta operatiivisten päätösten tekemiseksi. AIP on rakennettu toimimaan turvallisesti, usein arkaluonteisissa toimintaympäristöissä varmistaen, että sitä käytetään vastuullisesti ja erilaisten määräysten mukaisesti. AIP mahdollistaa reaaliaikaisen, tekoälypohjaisen päätöksenteon kriittisissä tilanteissa. AIP taipuu moneen eri käyttötarkoitukseen useille eri toimialoille. Sitä voidaan käyttää vaikkapa toimitusketjun häiriöiden hallintaan ja asiakkaan tuotteen dynaamiseen hinnoitteluun.

Gotham. Tämä alusta on kehitetty yksinomaan viranomaisille, erityisesti puolustus-, tiedustelu- ja lainvalvontaviranomaisille. Gotham on rakennettu käsittelemään erittäin arkaluonteista ja salaista tietoa, ja siinä on vahva painotus turvallisuudessa sekä pääsynvalvonnassa. Sitä käytetään mm. terrorismin torjunnan, rikostutkinnan ja sotilasoperaatioiden tehtäviin.

Foundry. Foundryn avulla on mahdollista integroida tietoa eri järjestelmistä riippumatta sen muodosta tai rakenteesta. Alusta tarjoaa työkaluja datan puhdistamiseen, muuntamiseen ja mallintamiseen, mikä tekee siitä käyttökelpoista organisaation käyttäjille päätöksentekemistä varten. Se tarjoaa yhteisen toimintakuvan.

Apollo. Apollon avulla Palantirin ohjelmistoja voidaan toimittaa ja hallita erilaisissa ympäristöissä. Ympäristöt voivat olla niin erilaisia pilviympäristöjä (esim. AWS, Azure, Google Cloud), paikallisia datakeskuksia kuin vaikkapa taistelukentällä olevia laitteita. Apollo on siis jatkuvan integroinnin ja toimituksen (CI/CD) työkalu.

Kaikkein vähiten näistä alustoista on yleisesti tietoa saatavilla Gothamista, koska sitä käyttävät yksinomaan erilaiset viranomaiset. AIP:n käyttäjissä on niin viranomaisia kuin kaupallisia toimijoita.

Ohjelmistoalustat kytkeytyvät myös vahvasti toisiinsa. Esimerkiksi Ontologia-malli on käytössä AIP:ssa ja Foundry:ssä. Foundry:ä toimitetaan ja hallitaan Apollolla. AIP toimii LLM työkaluna läpi alustan ja istuu puolestaan Foundryn päällä. Loppukäyttäjät ovat tekemisissä yleensä joko AIP:n tai Gothamin kanssa.

Näiden alustojen lisäksi Palantirilla on myös muita erilaisia tuotteita ja järjestelmiä, kuten tekoälyajoneuvo TITAN (Tactical Intelligence Targeting Access Node), MetaConstellation satelliittijärjestelmä, sekä AIP:ia ja MetaConstellationia hyödyntävä tiedustelukeskus Skykit, jonka Ukraina sai käyttöön taistelukentälle ennen sen virallista julkaisua.

Palantir Skykit. Kuva: Reddit

Palantir tarjoaa myös useita toimialakohtaisia ohjelmistoratkaisuja, jotka rakentuvat heidän alustojen päälle, kuten esimerkiksi AML (rahanpesun torjunta), Federal Health (liittovaltion terveydenhuolto), Hospital Operations (sairaaloiden toiminta), Insurance (vakuutusyhtiöt), Rail (rautatieliikenne) ja Supply Chain (toimitusketjujen hallinta).

Palantirin tuotteita käytetään laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Niillä on merkittävä rooli monien organisaatioiden toiminnassa.

Liiketoiminnan kehitys

Valtiollinen puoli (government) on nykypäivänäkin Palantirille tärkeä asiakassegmentti sen muodostaessa 55% yhtiön liikevaihdosta edellisellä vuosineljänneksellä. Palantir raportoi ainoastaan kaksi segmenttiä asiakkuuksistaan toisen ollessa kaupallinen sektori (commercial) 45%:n liikevaihdolla.

Kuva: App Economy Insights

Kaksi kolmasosaa Palantirin liikevaihdosta tuli edellisellä vuosineljänneksellä Yhdysvalloista (558M$). Kasvua vuoden takaisesta oli 52%, joten Yhdysvallat on Palantirin ylivoimaisesti tärkein markkina-alue. Kaupallisen sektorin liikevaihto kasvoi Yhdysvalloissa vuoden aikana 64% ja valtiollinen puoli 45%. Vastaavat luvut koko segmenttien kasvun osalta olivat 31% ja 40%, joten selvästi kovin kasvu tapahtuu juuri Yhdysvalloissa, vaikkei kasvuvauhti missään nimessä kehnoa ole muuallakaan.

Tälle vuodelle Palantir ohjeistaa reilun 30%:n kasvua liikevaihtoon.

Palantir panostaa juuri nyt erityisesti AIP:iin sen monimuotoisuuden ansiosta. AIP taipuu useisiin eri käyttötarkoituksiin ja siksi erityisesti kaupallisella puolella on yhtiöllä iso potentiaali. Valtiollinen puoli on puolestaan luonteeltaan sellaista, että sopimukset ovat pitkiä ja rahakkaita, mikä tuo toisaalta yhtiön liiketoimintaan vakautta.

Yhtiöllä oli vuoden lopussa 711 asiakasta, joten nopealla matematiikalla keskimääräinen asiakas maksaa yhtiön tuotteista useita miljoonia vuodessa. Koska yhtiön tuotteet sopivat isojen tietomassojen käsittelyyn, on asiakaskunta oletettavasti lähinnä isokokoisia organisaatioita. Asiakasmäärät ovat hyvässä kasvussa. Lisäystä edellisestä vuodesta 43% kaupallisen sektorin muodostaessa neljä viidesosaa asiakkuuksista. Kasvu on myös kiivainta juurikin kaupallisella puolella (+52%).

Kuva: Palantir Technologies

Palantirin kasvuvauhti ja kannattavuus ovat erinomaisia. Niin sanottu Rule of 40 on yksi mittari SaaS-yritysten (Software as a Service) arviointiin. Yrityksen liikevaihdon kasvuvauhdin (prosentteina) ja kannattavuuden (prosentteina) summan tulisi olla vähintään 40%. Palantirilla se on huimat 81%! Yhtiö siis kasvaa erinomaista tahtia (36%) pitäen kannattavuuden (45%) korkeana. Se on voittava yhtälö!

Rakkaustarina

On monta syytä, miksi pidämme Palantirista.

Yhtiö on yksi harvoista tekoälytoimijoista, jonka toiminta on jo nykyisellään voitollista. Palantirin kasvuvauhti on huikeaa, mutta se kykenee siitä huolimatta pitämään yllä erinomaista katetta, mikä on osoitus yhtiön kestävästä kilpailuedusta.

Palantirin asiakkaat rakastavat sen tuotteita. Yhtiön net dollar retention rate oli vuoden lopussa 120%, mikä on osoitus siitä, että Palantirin asiakkuuksissa on erinomaista pitoa. Perälauta ei vuoda, vaan sen sijaan tyytyväisiä asiakkaita tulee koko ajan lisää.

Yksi Palantirin vetovoima onkin siinä, että he pyrkivät mahdollisimman nopeasti saamaan heidän asiakkaille konkreettista lisäarvoa. Tässä toimivat erinomaisesti järjestetyt Bootcampit, joissa jo muutaman päivän jälkeen asiakas voi kävellä ulos toimivan liiketoimintaongelman ratkaisun kanssa.

Kun liiketoiminta kasvaa hyvin, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja tuotteiden katteet ovat erinomaiset, niin näiden keskinäisenä kertaamisena yhtiön tuloksentekokyvyn pitäisi turvota ennennäkemättömästi tulevina vuosina.

Halusimme löytää tekoälybuumin seuraavaan vaiheeseen tekoälyohjelmistojen kehittäjän. Näkemyksemme on ollut, että tämän teknologisen murroksen alkuvaiheessa on kannattanut omistaa tekoälyinfrastruktuuria tarjoavia yhtiöitä. Kun apajille hamuaa usea toimija on hyvä myydä ”hakkuja ja lapioita” kultakuumeen aikana. Muun muassa tästä syystä pidimme Nvidiasta.

Tekoälyn kouluttamisen kustannukset. Kuva: ARK Invest
Tekoälyn kehittämiseen tarvittava ohjelmisto- ja laitteistokustannusten kehitys. Kuva: ARK Invest

Tekoälypalveluiden kehittämisen kustannukset tulevat kuitenkin koko ajan alas hurjaa vauhtia. Muun muassa tästä syystä johtuen irtaannuimme Nvidiasta. Vaikka yhtiön tuotteille on kasvavaa kysyntää, on tekoälymallien tehostumisen myötä nähtävissä tulevaisuudessa painetta yhtiön tuotteiden katteille. Välttämättä jatkossa ei aina tarvitsekaan juosta viimeisimmän, tehokkaimman ja kalleimman tuotteen perässä päämäärän saavuttamiseksi.

Aiemmin ovat tekoälypalveluiden tarjoajat olleet tässä yhtälössä isossa maksajan roolissa. Kun tekoälyn kehittämisen kustannukset painuvat alaspäin, pääsevät viimein myös tekoälypalveluiden tarjoajat hyötymään tilanteesta. Infrastruktuurin hinnan halpeneminen sataa suoraan edullisempina kehitys- ja käyttökustannuksina yhtiöille.

Kun haimme tekoälypalveluiden tarjoajista alansa voittajaa halusimme tunnistaa sellaisen yhtiön, joka pystyy osoittamaan kykenevänsä tekemään voittoa jo nyt, hyötymään muuttuvasta tilanteesta, sekä olevan hyvällä ja kannattavalla kasvupolulla.

Palantirissa yhdistyvät nämä kaikki mukaan lukien muut HCP Focus-rahaston kriteerit. Uskomme sen olevan yksi seuraavasta tekoälyn megatrendin voittajista. Palantir omaa selvän kestävän kilpailuedun muun muassa pitkän ja syvän viranomaisyhteistön ansiosta.

Riskit

Palantirin arvostuskertoimia katsova sijoittaja voi saada sydänkohtauksen. Yhtiön P/E-luku huitelee usean sadan lukemissa. Koska yhtiön viimeiselle viivalle jäävä luku on vielä tässä vaiheessa varsin pieni, pääsevät kertoimet nousemaan erittäin korkealle.

Meidän näkemyksemme on, että yhtiön kertautuvien hyötyjen (alemmat kehityskustannukset, kasvava asiakasmäärä ja liikevaihto, korkeat katteet ja niin edelleen) myötä kertoimien tulisi tulevina vuosina juosta kiinni. Riskinä tietysti silloin on, että mikäli yhtiön kasvutarinaan tulee ryppyjä, voi osakekurssi tulla alas rumasti. Luonnollista on, ettei yhtiön kurssi voi jäädä pyörimään tällaisten kertoimien tasolle pitkäksi aikaa, vaan yhtiön on todistettava kannattava kasvunsa.

Koska Palantirin liikevaihto on vielä yhä kovasti sidoksissa Yhdysvaltoihin ja siellä valtioon, on riskinä myös erilaiset muutokset näihin virastoihin. Esimerkiksi DOGE (Department of Government Efficiency) hakee erilaisia tehostuksia viranomaisten toimintaan Yhdysvalloissa ja niiden myötä myös Palantirin asiakkuuksiin liittyy riski. Muun muassa Pentagonin budjetin leikkaus näkyi helmikuussa välittömästi Palantirin osakekurssin laskuna.

Palantirin toimitusjohtaja Alex Karp. Kuva: Ben Dance/No 10 Downing Street

Omanlaisensa riski on myös Palantirin toimitusjohtaja Alexander Karp. Karp on lausunnoissaan hyvinkin värikäs. Hänessä on tietyllä tavalla jotain samankaltaisuutta Elon Muskin persoonan kanssa. Karpin kannanotot ovat hyvinkin provokatiivisia ja voimakkaita. Kuten viimeaikainen Muskin politisoituminen, myös Karpin kannanotot voivat toimia Palantirin haitaksi.

Summa summarum

Palantir on yksi johtavista tekoälypalveluiden kehittäjistä. Sillä on pitkät suhteet Yhdysvaltojen valtiohallinnon virastoihin, jotka muodostavat yhä yli 40% yhtiön liikevaihdosta. Yhtiö panostaa voimakkaasti AIP:n kehittämiseen, jonka johdosta kaupallinen sektori Yhdysvalloissa on sen voimakkaimmin kasvava liiketoiminnan osa.

Yhtiö on kannattavan kasvun tiellä ja sen tulisi päästä hyötymään myös alentuvasta tekoälyinfrastuktuurin kustannuksista.

Palantirin tuotteet ovat tykättyjä ja niiden avulla asiakkaat saavat todellista hyötyä omaan liiketoimintaan, mistä johtuen yhtiön pito sen asiakkuuksista on erinomainen.

Yhtiön kertautuvien hyötyjen ansiosta uskomme Palantirin arvostuskertoimien kutistuvan tulevina vuosina. Riskiksi jää kuinka hyvin Palantir kykenee lopulta siihen kohdistuvat kaikki odotukset lunastamaan.

Palantir on HCP Focus-rahaston yhtiövalinnoista kaikkein korkeaoktaanisin. Sen voi olettaa heiluvan voimakkaasti niin ylös- kuin alaspäin jatkossakin. Helmikuussa Palantir ehti parhaimmillaan tuottaa salkussa 80% toimien rahaston alkuvuoden tuottoveturina, kunnes se puolestaan laski voimakkaasti muiden teknologiaosakkeiden mukana Yhdysvalloissa. Vastapainona tasapainottamaan rajumpaa menoa olemme poimineet esimerkiksi Visan ja Hermès:n, joiden liiketoiminta on taasen huomattavasti ennustettavampaa ja vakaampaa.

Palantirilla oli yhtiön alkutaipaleella hankaluuksia löytää asiakkuuksia ja sijoittajia. Yhtiö ei ole enää samassa tilanteessa. Tekoälyn yleistymisen myötä myös Palantirin tuotteiden tuoma hyöty on helpommin ymmärrettävissä, kun tekoäly valtaa maailmaa. Jos aiemmin Palantir joutui jahtaamaan asiakkaita, niin nyt tilanne alkaa olla jo toisin päin. Asiakkuuksien saaminen ei ole enää yhtä hankalaa.

Latu on auki!

Terveisin,
Pasi Havia, salkunhoitaja
HCP salkunhoitotiimi

PS: Vielä ehdit merkitä HCP Focus-rahastoa ja hypätä rahaston poimimien kasvuyhtiöiden kelkkaan. Tämän vuosineljänneksen viimeinen merkintäpäivä on 31.3.

Tämä kirjoitus on tarkoitettu esittelemään Palantir Technologies yleisluonteisesti HCP Focus-rahaston asiakkaille. Kyseessä ei ole syväluotaava analyysi, eikä sitä ole sellaiseksi tarkoitettu. Olemme HCP:llä tuottaneet erikseen sisäiseen käyttöön yhtiöistä analyysejä sijoituspäätöksen tueksi.

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.