Heinäkuu oli HCP Quant rahastolle erinomainen! Rahaston arvo nousi kuukauden aikana 6.45% kohottaen kuluvan vuoden tuoton 14.91%:iin. Se on varsin hyvin tänä vuonna pieniin ja keskisuuriin arvoyhtiöihin keskittyvälle rahastolle.
Rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return nousi sekin kuukauden aikana hyvin. Laskennallisen indeksin (kyseistä indeksiä ei voi toteuttaa sellaisenaan) tuotto oli heinäkuussa euroissa mitattuna 4.61%. Vuoden alusta vertailuindeksin tuotto on jäänyt lähes puoleen HCP Quantista, ollen 7.63%.
Isokokoisten yhtiöiden kehitystä mittaavien indeksien, S&P 500 Total Return (EUR) ja S&P Europe 350 Total Return, tuotto jäi heinäkuussa vaisummaksi. Ne olivat 2.38% Yhdysvalloissa ja 2.09% Euroopassa.
Kuva: SandRidgen sijoittajaesitys
HCP Quant rahaston noin viidentoista prosentin alkuvuoden tuotosta voisi helposti ajatella, että salkun yhtiöt ovat menneet tasapaksusti. Totuus on aivan muuta! Itse asiassa tänä vuonna hyvin ja heikosti tuottaneiden yhtiöiden välinen ero on ollut merkittävä.
Pyrinkin aina kiinnittämään sijoittajien huomiota salkun muodostamaan kokonaisuuteen, sen sisältämien yksittäisten yhtiöiden sijaan. Juuri tätä kokonaisuutta eli käytännössä mandaattia sijoittaa rahaston varat arvoyhtiöihin voi seurata rahaston kotisivuille päivitettävien eri tunnuslukujen kautta. Salkun tunnuslukujen historialliseen kehitykseen peilaten voi sijoittaja helposti varmentaa, että rahasto myös pysyy koko ajan sijoitettuna luvatun strategian mukaisesti eli ettei niin sanottua tyylipoikkeamaa pääse syntymään.
Vaikka kokonaisuuden tärkeyttä kuinka painottaa on kiinnostus sen muodostavia yksittäisiä yhtöitä kohtaan ollut aina suurta. Aiemmin olen sijoittajakirjeissä maininnut lähinnä sellaisista yhtiöistä, joista on tehty ulosostotarjous. Tänä vuonna ulosostotarjouksia ei ole (vielä) tullut.
Lisää syvyyttä yksittäisten yhtiöiden muodostamalle kokonaisuudelle voisikin antaa yhtiöesimerkit tuottojen ääripäistä. Kurkistetaanpa siis hieman HCP Quantin konepellin alle, että mitkä ovat olleet tämän vuoden huteja ja mitkä kunnareita.
HCP Quant käyttää stop-lossia, mikä rajaa yleensä katastrofaalisimmat tappiot pois. Toki yhtiö voi esimerkiksi puolittaa arvonsa seuraavan kaupankäyntipäivän alkaessa uutisesta tai muusta syystä johtuen, jolloin tappion määrä on selvästi isompi kuin asetettu stop-loss.
Heinäkuun loppuun mennessä stop-loss rajasta johtuvia myyntejä oli tehty kuuden yhtiön kohdalla. Puolet näistä tapahtui helmikuussa ja ne olivat kaikki energiasektorin yhtiöitä: SandRidge Energy, TerraCom ja Talos Energy. Kaksi näistä on Yhdysvalloista ja yksi Australiasta.
Huhtikuussa stop-loss myyntejä oli yksi, puolijohdealan yhtiö Photronics. Ja toukokuussa kaksi: tanskalainen varustamo D/S Norden, sekä autovuokraamo Avis Budget.
Myyntien jälkeen Avis Budget ja Photronics ovat kehittyneet hyvin, mutta esimerkiksi TerraComin osake on puoliintunut. Kokonaisuutena suojaus stop-lossia käyttäen on siten toiminut, vaikka niitä on määrällisesti ollut paljon. Rahaston salkussa on kahdenkymmenenkahden yhtiön osaketta.
Realisoituja tappioita paikkaamaan tarvitaan luonnollisesti hyviä tuottoja muista osakkeista. Jos pahimmat flopit on rahastolle tarjonnut tänä vuonna energiasektori, niin puolestaan parhaimmat tuotot ovat tulleet asuntorakentamisen puolelta.
Toukokuun puolivälissä hankittu Beazer Homes USA nousi heinäkuun lopulla tulosjulkistuksen yhteydessä 28%. Alle kolmessa kuukaudessa on tämä algoritmin poimima yhtiö kerryttänyt 53% tuoton!
Myös muut asuntorakentamisen yhtiöt ovat tuottaneet salkussa lyhyessä ajassa hämmästyttävän hyvin: M/I Homes 42% myös alle kolmessa kuukaudessa, KB Home 33% kolmessa ja puolessa kuukaudessa, sekä Taylor Morrison Home 31% neljässä kuukaudessa (tilanne 9.8.2023).
HCP Quantin algoritmi alkoi nostamaan asuntorakentamisen yhtiöitä salkkuun maaliskuussa ja viimeiset hankinnat tehtiin toukokuussa. Yllä mainittujen yhtiöiden lisäksi muita asuntorakentajia ei salkussa ole, eikä algoritmi enää ehdota sellaisia hankittavaksi.
Vaikka energiasektori on ollut kokonaisuutena tänä vuonna rahastolle hankala, niin löytyy sieltä myös yksi valonpilkahdus: Par Pacific Holdings on juossut 48% tuoton alle kahdessa kuukaudessa sen hankinnasta!
Vanha sijoitusviisaus neuvoo katkaisemaan tappiot nopeasti ja antaa voittojen juosta mahdollisimman pitkään. Tätä filosofiaa toteuttaa myös HCP Quant rahasto. Stop-lossien määrä voi kohota toisinaan korkeaksikin siitä syystä, että rahasto toteuttaa riskienhallintaa.
Vastaavasti hyvin tuottanut arvoyhtiö voi jatkaa salkussa tavanomaista pidempään, mikäli se on tarkastelujakson lopussa yhä riittävän edulliseksi hinnoiteltu. Useimmiten voimakkaasti nousseiden yhtiöiden kohdalla näin ei ole – suurin alihinnoittelu on poistunut ja siksi yhtiö vaihtuu rahastossa toiseen.
Moni pitää arvosijoittamista tylsänä. Ainakaan kurssiliikkeiden osalta nykypäivänä en voi yhtyä tähän mielipiteeseen.
Toivon näiden ääriesimerkkien antavan paremman kuvan siitä, kuinka noin viidentoista prosentin alkuvuoden kokonaistuoton sisälle voi mahtua hyvin erilaisia polkuja, vaikka kaikissa on kyseessä edulliseksi hinnoiteltu yhtiö.
Arvosijoittaminen on kaikkea muuta kuin tylsää!
Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja
“We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next 10.”
Bill Gates